Ενσυνείδητη διατροφή και Συναισθήματα

Ενσυνείδητη διατροφή και Συναισθήματα

Τι συναίσθημα συσχετίζεται με την κάθε απόφαση σας να φάτε ή να καταναλώσετε ένα γεύμα ή ένα σνακ;

 

 1. Νιώθετε ευχαρίστηση και χαρά κατά την διάρκεια του γεύματος;

Πέρα από την έννοια της τροφής για την ικανοποίηση της πείνας το συναίσθημα της χαράς και της ευχαρίστησης κατά την διάρκεια του γεύματος μας βοηθά να αποκτήσουμε καλύτερη σχέση με το φαγητό και να δώσουμε το περιθώριο στον εαυτό μας να χαρεί την κάθε μπουκιά!

Mindful-eating tip:

Δείτε την διαδικασία του φαγητού σαν μία ευκαιρία να ανακαλύψετε τις αισθήσεις σας κατά την διαδικασία! Εστιάστε στην όψη, στην μυρωδιά, στους ήχους και στην γεύση που λαμβάνετε σε κάθε μπουκιά!

 1. Νιώθετε το γεύμα σαν μία ευκαιρία να συνδεθείτε με τους αγαπημένους σας;

Τα γεύματα με την οικογένεια η με φίλους μας προσφέρουν όμορφες αναμνήσεις. Δώστε βάση σε αυτές τις στιγμές εκτιμώντας το φαγητό που τις συνοδεύει!

Mindful-eating tip:

Αφήστε το κινητό σας στην άκρη! Προσπαθήστε να καταναλώσετε το γεύμα/σνακ σας χωρίς την παρεμβολή της τηλεόρασης, των socialmedia ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων! Αυτή είναι η ευκαιρία σας να συνδεθείτε με το σώμα σας και τους ανθρώπους γύρω σας!

 1. Νιώθετε πως τρώτε τα γεύματα/σνακ σας για να καλύψετε συναισθήματα άγχους, επιβράβευσης ή παρηγοριάς;

Υπάρχουν φορές που όλοι μας καταφεύγουμε στο φαγητό λόγω συναισθηματικών λόγων και είναι ανθρώπινο. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζετε αυτές τις στιγμές και να κατανοείτε τις σκέψεις που οδηγούν σε αυτή την συμπεριφορά.

Mindful-eating tip:

Πριν και μετά το γεύμα σας χρησιμοποιήστε μία κλίμακα για να μετρήσετε πόσο πεινασμένοι η χορτάτοι είστε (0= καθόλου ως 10= πάρα πολύ). Αναρωτηθείτε αν το γεύμα σας είναι αποτέλεσμα πείνας, συνήθειας ή συναισθήματος; Βρίσκοντας απλά το λόγο ξεκινάτε να έχετε επαφή με την ενσυνείδητη διατροφή!

 1. Νιώθετε πως τρώτε απλά για να χορτάσετε;

Η τροφή είναι το καύσιμό που κρατά στην ζωή τον ανθρώπινο οργανισμό. Το σώμα μας την χρειάζεται για να νιώθει χορτάτο, χωρίς να υπάρχει το αίσθημα της πείνας ούτε της υπερβολικής πληρότητας που μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα με στομαχικές ενοχλήσεις.

Mindful-eating tip:

Τρώγοντας για να χορτάσετε δώστε λίγο χρόνο να εκτιμήσετε το φαγητό στο πιάτο σας. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας κατά την διάρκεια του γεύματος και ευχαριστείστε όποιον σας βοήθησε για να έχετε πρόσβαση σε αυτό.

 1. Τρώτε με βάση το πρόγραμμα σας;

Είναι απόλυτα λογικά να τρώτε λόγω προγράμματος τις ίδιες ώρες μέσα στην ημέρα. Παρόλα αυτά η ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα σας.

Mindful-eating tip:

Όταν η διατροφή μας βασίζεται πάνω σε ένα καθημερινό πρόγραμμα υπάρχει η πιθανότητα να χάσουμε επαφή με τα σημάδια πείνας που θα μας δώσει το σώμα μας. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τα σημάδια πείνας η κορεσμού που θα σας δώσει το σώμα σας μέσα σε όλη την διάρκεια της ημέρας.Χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο διαβάθμισης της πείνας για να αποφασίσετε πότε ήρθε η ώρα να φάτε ή να αφήσετε το γεύμα σας για αργότερα!

 1. Τρώτε γιατί δεν έχετε κάτι άλλο να κάνετε;

Είναι φυσιολογικό να τρώτε λόγω αίσθησης βαρεμάρας αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορείτε να το κάνετε ασυνείδητα! Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας να αντιδρά με αυτό τον τρόπο, θυμηθείτε την πρόθεση σας να φάτε με ενσυνείδηση και βρείτε άλλους τρόπους να απασχοληθείτε!

Mindful-eating tip:

Ποιος είναι ο λόγος που θέλετε να τραφείτε με ενσυνείδηση; Να είστε απόλυτα ειλικρινής για το τι σημαίνει αυτό για εσάς και ίσως θα σας βοηθούσε να γράψετε σε ένα ημερολόγιο τις σκέψεις σας. Αν οι προθέσεις σας είναι ξεκάθαρες είναι πιο εύκολο να πάρετε αποφάσεις που θα τηρήσετε!

 1. Τρώτε γιατί έτσι έχετε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια;

Χρειάζεται χρόνο και δουλειά αλλά οι παλιές συνήθειες μπορούν να αλλάξουν! ¨Όταν αποκτούμε ενσυνείδηση στο θέμα του φαγητού και των γευμάτων είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσουμε τις συμπεριφορά που είχαμε πάνω σε αυτά. Η αναγνώριση παλιών συνηθειών που δεν μας ωφελούν δημιουργούν  μία ευκαιρία για αλλαγή!

Mindful-eating tip:

Αντί να αφήσετε παλιές σκέψεις  και συνήθειες σχετικές με το φαγητό να σας αγχώσουν, απλά επεξεργαστείτε τις σαν απλές σκέψεις και αφήστε τις να περάσουν. Αυτές  οι συνήθειες είναι αποτέλεσμα χρόνων και δεν θα αλλάξουν μέσα σε μία νύχτα! Όσο περισσότερο δεν αντιστέκεστε σε αυτές τις σκέψεις τόσο περισσότερό είστε ικανοί να τις δουλέψετε και να τις ξεπεράσετε!

 1. Τρώτε λόγω συναισθημάτων που σχετίζονται με την κουλτούρα, τις αξίες και τις μνήμες που έχετε από την τροφή;

Η τροφή και το φαγητό είναι η βάση για κάθε κουλτούρα και συνδέεται με αξίες που καθοδηγούν τις διατροφικές μας επιλογές. Ευχαριστηθείτε αυτές τις στιγμές χωρίς να έχετε συγκεκριμένα πρότυπα!

Mindful-eating tip:

Κάθε ημέρα κάνουμε περισσότερες από 200 διατροφικές επιλογές και σίγουρα το να έχουμε τον έλεγχο για κάθε μια από αυτές χρειάζεται πολύ δουλειά! Θυμηθείτε πως η ενσυνείδητη διατροφή σχετίζεται με το να έχουμε επίγνωση των διατροφικών μας επιλογών  και όχι με το να κρατάμε πάντα τον εαυτό μας πίσω από την ευχαρίστηση να τις επιλέγουμε!

 1. Τρώτε για διατροφικούς λόγους;

Το να έχετε την επίγνωση των θρεπτικών συστατικών του φαγητού σας και πως επιδρά στο σώμα σας είναι ένα βασικό μέρος της ενσυνείδητηςδιατροφής. Το να συνδυάζετε αυτή την επίγνωση με ευχαρίστηση κατά την διάρκεια του γεύματος σας προσφέρει περισσότερη ευεξία!

Mindful-eating tip:

Μην κατηγοριοποιείτε το φαγητό! Προσπαθήστε να μην βάζετε ταμπέλες στις τροφές και στα φαγητά ως  «κακά/καλά/ανθυγιεινά/ατασθαλίες κτλ.  Αναγνωρίζοντας την ικανότητα σας να κατηγοριοποιείτε τα φαγητά δημιουργείτε περισσότερες ευκαιρίες να αλλάξετε τον τρόπο που σκέπτεστε! Σέ ένα ισορροπημένο πλάνο όλες οι τροφές είναι επιτρεπτές!

 

Προσπαθήστε να φάτε χρησιμοποιώντας και τις 5 αισθήσεις σας!

 

 1. Όραση

Αναρωτηθείτε: Τι εμφάνιση έχει το γεύμα/σνακ σας; Πόσα διαφορετικά χρώματα μπορείτε να παρατηρήσετε; Τι συστατικά  μπορείτε να αναγνωρίσετε;

 1. Όσφρηση

Πως μυρίζει το γεύμα/σνακ σας; Μπορείτε να μυρίσετε ένα συγκεκριμένο συστατικό ή πολλά;

 1. Αίσθηση

Είναι το φαγητό σας κρύο ή ζεστό; Τραγανό ή μαλακό; Νιώστε την αίσθηση του φαγητό κατά την διάρκεια που το καταναλώνετε. Χρησιμοποιείτε τα χέρια σας ή άλλα σκεύη για να το καταναλώσετε;

 1. Ακοή

Μπορείτε να ακούσετε τους ήχους από το φαγητό κατά την διάρκεια που το μαγειρεύετε ή το καταναλώνετε; Είναι τραγανό ή διαλύεται μαλακά κατά την διάρκεια της μάσησης;

 1. Γεύση

Τι αρώματα καταλαβαίνετε όταν καταναλώνετε το γεύμα/σνακ σας; Μπορείτε να γευτείτε συγκεκριμένα συστατικά; Μήπως η γεύση του γεύματος/σνακ αλλάζει κατά την διάρκεια που το καταναλώνετε;