1. Πόσο είναι ασφαλές;
Όλοι μας έχουμε ακούσει πως η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει θετικές επιδράσεις στην υγεία μας , ειδικότερα στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Πόση όμως είναι η ποσότητα που ορίζεται ως ‘μέτρια κατανάλωση’ ; Ποια είναι τα οφέλη και οι επιβλαβής συνέπειες για την υγεία μας όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ; Σύμφωνα με τον Βρετανικό Διαιτολογικό Σύλλογο , οι επιστήμονες μας συνιστούν να μην υπερβαίνουμε τις 2-3 μονάδες αλκοόλ για την γυναίκες καθημερινά και τις 3-4 μονάδες αλκοόλ για τους άνδρες. Είναι προτιμότερο να υπάρχουν μέρες όπου δεν τα υπάρχει κατανάλωση αλκοόλ καθώς και το να μην πιούμε όλη την εβδομάδα και να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ το Σαββατοκύριακο δεν έχει θετικά αποτελέσματα για την υγεία μας. Τι αναφέρεται όμως σαν μονάδα; Κάθε μονάδα περιέχει 8γραμμ. ή 10ml αλκοόλ . Η % περιεκτικότητα σε αλκοόλ στις ταμπέλες των αλκοολούχων ποτών μας αναφέρει πόσες μονάδες εμπεριέχονται σε ένα λίτρο. Για παράδειγμα, ένα κρασί 12% περιέχει 12 μονάδες σε ένα λίτρο ή 9 μονάδες σε ένα συνηθισμένο μπουκάλι (750ml), μια μπύρα 5% περιέχει 3 μονάδες σε ένα μεγάλο ποτήρι 568ml, 1 μπουκάλι τύπου barcardi breezer περιέχει 1.5 μονάδα αλκοόλ.
2. Πίνετε συνετά.
Αν πιστεύετε πως είστε επιρρεπής σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ στην έξοδο σας οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν:
1.Προτιμήστε ένα μη αλκοολούχο ποτό αντί για ένα αλκοολούχο (πχ. μπύρα χωρίς αλκοόλ).
2.Αποφύγετε να πίνετε με άδειο στομάχι. Η παρουσία φαγητού στο στομάχι βοηθά το αλκοόλ να απορροφηθεί πιο αργά από το σώμα και έτσι να αποφευχθεί η μέθη.
3.Πίνετε αργά ώστε το ποτό σας να διαρκέσει περισσότερη ώρα.
4.Μην γεμίζετε το ποτήρι σας με αλκοόλ προτού το τελειώσετε ώστε να παρακολουθείτε την ποσότητα που καταναλώνετε.
5.Πιείτε πολύ νερό πριν πάτε για ύπνο ώστε να ενυδατωθείτε και να αποφύγετε την αφυδάτωση.
6.Αντικαταστήστε ένα υψηλό σε θερμίδες αναψυκτικό με ένα με χαμηλές θερμίδες για να συνοδέψετε το ποτό σας, πχ. Τόνικ με χαμηλές θερμίδες ή σόδα.
7.Δοκιμάστε λευκό κρασί με ανθρακούχο νερό σαν ένα ποτό με χαμηλές θερμίδες.
Τελικά το αλκοόλ μας κάνει καλό;
Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει αποδειχθεί από πληθώρα ερευνών να έχει μια προστατευτική δράση εναντίων των καρδιαγγειακών νοσημάτων στους άντρες και στις γυναίκες πάνω από 50 ετών καθώς και στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Ειδικότερα, το κόκκινο κρασί περιέχει ωφέλιμες ουσίες και αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τις αρτηρίες και μπορεί να αποτρέψουν την αρτηριοσκλήρυνση. Σύμφωνα με έρευνες συστήνεται η μέτρια κατανάλωση κρασιού στο επίπεδο των 1-2 ποτηριών κρασί την ημέρα. Περισσότερο από αυτό δεν συστήνεται καθότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας όπως πρόκληση κίρρωσης του ήπατος.
…Η μήπως δεν μας ωφελεί;
Οποιοσδήποτε πίνει συστηματικά περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα βάζει την υγεία του σε ρίσκο. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ένα εύρος από αρνητικές επιπτώσεις που διαρκούν για μικρό διάστημα όπως αύξηση των καρδιακών παλμών, αύξηση στην θερμοκρασία του δέρματος και μυϊκή αδυναμία. Παράλληλα το αλκοόλ ενισχύει την απώλεια υγρών από τα νεφρά, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στην αφυδάτωση, ειδικότερα σε άτομα που καταναλώνουν αλκοολούχα ποτά με αυξημένη περιεκτικότητα σε αλκοόλ χωρίς να προσλαμβάνουν παράλληλα νερό. Επίσης με την χρήση αλκοόλ μειώνεται η διανοητική λειτουργία. Για παράδειγμα, ακόμη και 2 ποτήρια κρασί αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόκληση αυτοκινητιστικού δυστυχήματος. Μακροχρόνια η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετιστεί με υπέρταση, πρόκληση εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων, κίρρωση του ήπατος, παγκρεατίτιδα και κάποιες μορφές καρκίνου όπως ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του οισοφάγου.
Υπερβολική χρήση αλκοόλ: Η επόμενη μέρα:
Τα αρνητικά συμπτώματα που αντιμετωπίζουμε την επόμενη μέρα μετά από υπερβολική χρήση αλκοόλ οφείλονται στην αφυδάτωση και στα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μερικές συμβουλές για να ανταπεξέλθουμε στα συμπτώματα της επόμενης μέρας είναι:
1.Πιείτε άφθονα υγρά για να ενυδατώσετε το σώμα σας.
2.Αυξήστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πίνοντας ένα ποτήρι φυσικό χυμό.
3.Αποφύγετε αλμυρά, λιπαρά και καυτερά τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου.
4.Αποφύγετε το αλκοόλ.
5.Κοιμηθείτε αρκετά.
Αλκοόλ και θερμίδες:
Τέλος, είναι καλό να θυμόμαστε πως το αλκοόλ έχει αυξημένες θερμίδες και μεταβολίζεται από το σώμα μας απευθείας σε λίπος αν δεν καταναλωθεί με άσκηση. Ειδικότερα:
1.Ένα μικρό ποτήρι κρασί (125 ml, 12% αλκοόλ) = 83 θερμίδες
2.Ένα μεγάλο ποτήρι μπύρας (568ml, 5% αλκοόλ) = 165 θερμίδες.
3.Ένα σφηνάκι ουίσκι = 51 θερμίδες.
Είναι λοιπόν αρκετά εύκολο να καταναλώσουμε πληθώρα θερμίδων από το αλκοόλ αν δεν είμαστε προσεκτικοί και να οδηγηθούμε σε αύξηση βάρους . Τέλος το αλκοόλ αυξάνει την όρεξη με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε αυξημένη κατανάλωση φαγητού αργά την νύχτα.
Συμπεραίνοντας λοιπόν από τα παραπάνω, συνίσταται η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ που μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας. Προσοχή στις υπερβολές διότι μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και σε σοβαρά προβλήματα για την υγεία του σώματος μας.
Βιβλιογραφία:
1.Peregrin, T. (2005), Wine—A Drink to Your Health? Journal of the American Dietetic
Association, Volume 105, Issue 7, Pages 1053-1054.
2.Klatsky A.L. (2010) Alcohol and cardiovascular health. Physiology & Behavior, 100, 76-83.
3.Fuchs, F.D. & Chambless, L.E. (2007) Is the cardioprotective effect of alcohol real? Alcohol, 399-402.
4.Li, Y. et al (2009) Wine, liquor, beer and risk of breast cancer in a large population, 45, 843-850.