Διατροφή και Ενέργεια

Ως ενέργεια ορίζεται η παραγωγή έργου, θερμότητας ή φωτός. Υπάρχουν πολλά είδη ενέργειας όπως η ηλιακή ενέργεια με την οποία γίνεται και η φωτοσύνθεση. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να  χρησιμοποιήσει μόνο την ηλιακή ενέργεια για να διατηρηθεί σε ζωή αλλά χρησιμοποιώντας τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη, το λίπος (και το αλκοόλ) παράγει  ενέργεια, διοξείδιο του άνθρακα και νερό.

Η παραγωγή ενέργειας είναι πολύ σημαντική για τον ανθρώπινο οργανισμό καθότι χρειάζεται:

1. Για την διατήρηση των λειτουργιών του σώματος μας. Για παράδειγμα, η αναπνοή, η λειτουργία της καρδιάς μας, η διατήρηση της θερμοκρασία του σώματος μας καθώς και άλλες πολλές βιοχημικές διεργασίες που εκτελούνται στο σώμα μας  χρειάζονται ενέργεια.

2. Για να μπορούμε να είμαστε φυσικά δραστήριοι. Με λίγα λόγια να μπορούν οι μύες μας να συσπώνται και να παράγουν έργο.

3. Για την ισορροπημένη ανάπτυξη και ανάπλαση των ιστών μας.

Πώς μετράμε την ενέργεια;

Η ενέργεια των τροφών υπολογίζεται συνήθως σε θερμίδες. Με την έννοια θερμίδα εννοούμε την ενέργεια που χρειάζεται για να αυξηθεί η θερμοκρασία ενός γραμμάριου νερού από 14.5 βαθμούς Κελσίου σε 15.5 βαθμούς Κελσίου. Η ενέργεια στην διατροφή μας προέρχεται από τους υδατάνθρακες, την πρωτεΐνη, το λίπος και το αλκοόλ. Πιο συγκεκριμένα 1 γραμμάριο υδατανθράκων μας παρέχει με 3.75 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεϊνών με 4 θερμίδες, 1 γραμμάριο λίπους με 9 θερμίδες και 1 γραμμάριο αλκοόλ με 7 θερμίδες. Το λίπος είναι η πιο συσσωρεμένη μορφή ενέργειας καθότι μας παρέχει με την διπλάσια ποσότητα θερμίδων από ότι η πρωτεΐνη και οι υδατάνθρακες. Επίσης και το αλκοόλ μας παρέχει αυξημένο ποσό ενέργειας, καθότι μας προσφέρει περίπου την ίδια ποσότητα θερμίδων με το λίπος. Άρα το ποσό ενέργειας (θερμίδων) των τροφών ή των υγρών εξαρτάται από την περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη, λίπος ή αλκοόλ.

Πως ορίζουμε τις ενεργειακές ανάγκες για κάθε άνθρωπο;

Σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας οι ενεργειακές ανάγκες για ένα ενήλικο άνδρα προσδιορίζονται στις 2550 θερμίδες περίπου ημερησίως και για μία ενήλικη γυναίκα στις 1940 θερμίδες περίπου ημερησίως. Βέβαια, ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικό βασικό μεταβολικό ρυθμό (καύσεις σε κατάσταση ηρεμίας) και διαφορετική φυσική δραστηριότητα. Αυτοί οι δύο παράγοντες που αξιολογούνται στο DietMet βοηθούν τους διατροφολόγους-διαιτολόγους να καθορίζουν τις ακριβής ενεργειακές ανάγκες για κάθε διαφορετικό ανθρώπινο οργανισμό, με την βοήθεια εξελιγμένου εξοπλισμού που παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες για την διαμόρφωση ενός ισορροπημένου διατροφικού προγράμματος.

 

 

Επιστημονική Βιβλιογραφία:

1.Department of Health. Dietary Reference Values for Food, Energy, and Nutrients for the United Kingdom.
2.British Nutrition Foundation. Nutrition Facts. Energy. http:/

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*