Διατροφή στον εργασιακό χώρο

Ο ρόλος της ισορροπημένης διατροφής είναι πολύ σημαντικός στην επίτευξη και στην διατήρηση της υγείας μας. Ειδικότερα στην εποχή μας όπου τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται, το ζήτημα της προσαρμογής της μεσογειακής διατροφής στον εργασιακό χώρο είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί όλους μας.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν διεξαχθεί στην Μεγάλη Βρετανία από τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας (NHS) μέχρι και το 60% του ημερησίου χρόνου απασχολείται στο εργασιακό περιβάλλον όπου μπορούν να καταναλωθούν από ένα μέχρι και περισσότερα γεύματα ή σνακ.

Ενώ στην Μεγάλη Βρετανία και στις Ηνωμένες Πολιτείες η προώθηση της ισορροπημένης διατροφής στους εργασιακούς χώρους  εκτελείται εντατικά, στην Ελλάδα είναι περιορισμένη. Παράλληλα  στην Ελλάδα οι εργοδότες δεν έχουν αντιληφθεί την σπουδαιότητα της διατροφικής εκπαίδευσης στο εργασιακό περιβάλλον. Έρευνες στην Β. Ιρλανδία έχουν παρουσιάσει πως η προώθηση της ισορροπημένης διατροφής στην εργασία σχετίζεται με αυξημένη απόδοση στην εργασία, αυξημένη παραγωγικότητα  καθώς και βελτίωση της δημόσιας εικόνας της εταιρείας.

Το εργασιακό περιβάλλον μπορεί να δώσει την ευκαιρία για μία θετική επιρροή στις διατροφικές συνήθειες αυξάνοντας την διαθεσιμότητα χρήσης υγιεινών τροφών  στις καντίνες και παράλληλα με την διαρκή διατροφική εκπαίδευση μέσω διατροφικών σεμιναρίων από διαιτολόγους. Μερικές διατροφικές συμβουλές που θα βοηθήσουν την αύξηση στην παραγωγικότητας και την καλύτερη απόδοση στην εργασία συνοψίζονται στις παρακάτω:

1. Φροντίζετε να μην αφήνετε το στομάχι νηστικό για περισσότερο από 3-4 ώρες επιλέγοντας ένα υγιεινό σνακ. Τα συστηματικά γεύματα  βοηθούν την ρύθμιση της όρεξης και την διατήρηση του βασικού μεταβολισμού σε φυσιολογικά επίπεδα.

2. Επιλέξτε υγιεινά ενδιάμεσα σνακ όπως φρούτα, φυσικούς χυμούς φρούτων, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά  αντί για σνακ με αυξημένα λιπαρά όπως τσιπς, γαριδάκια, και γλυκά.

3. Προτιμήστε ένα ελαφρύ μεσημεριανό σνακ όπως ένα τοστ με τυρί συνοδευτικά με ένα φυσικό χυμό ή κάποια σαλάτα με κοτόπουλο, ψάρι ή γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (ανθότυρο, φέτα)  συνοδευτικά με πολύσπορα προϊόντα (ψωμί, κριτσίνια, παξιμαδάκια).

4. Μην ξεχνάτε να πίνετε  άφθονο νερό το  οποίο βοηθά την σωστή ενυδάτωση του σώματος και  την αποφυγή της αφυδάτωσης και των πονοκεφάλων.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*