Εγκυμοσύνη και διατροφή

Η αξία της διατροφικής υποστήριξης πρίν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η ποιότητα και η ποσότητα της διατροφής που ακολουθεί μία γυναίκα πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης παίζει σημαντικό ρόλο για την σωστή ανάπτυξη του βρέφους.

Η ιδέα που επικρατούσε παλιότερα ότι η γυναίκα έπρεπε να καταναλώνει τις διπλάσιες ποσότητες φαγητού κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πλέον ψευδής. Τόσο η ποσότητα του φαγητού, για να αποφευχθεί η πιθανότητα εμφάνισης παχυσαρκίας, όσο και η ποιότητα της τροφής που καταναλώνεται, για να επιτευχθεί η επιθυμητή κατάσταση υγείας για το έμβρυο και την μητέρα, αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής από ένα διαιτολόγο-διατροφολόγο κατά την διαμόρφωση της διατροφικής αγωγής πριν και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Για ποιό λόγο θεωρείται απαραίτητη η διατροφική υποστήριξη από τον διαιτολόγο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η διατροφική υποστήριξη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης θεωρείται απαραίτητη τόσο για την μητέρα όσο και για την σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. Διατροφικές ελλείψεις κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όπως η μη επαρκή πρόσληψη θερμίδων, πρωτεΐνης, σιδήρου, ψευδαργύρου, ασβεστίου και φυλλικού οξέως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για την μητέρα όσο και για το βρέφος. Ποιο αναλυτικά:

1.Διατροφή χαμηλή σε θερμίδες και πρωτεΐνη ειδικότερα σε εγκυμονούσες με χαμηλό βάρος προ εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος για αναιμία και ενδομητρίωση αυξάνεται για τις εγκυμονούσες καθώς το έμβρυο κινδυνεύει από προωρότητα και χαμηλό βάρος κατά την γέννηση.

2.Διατροφή χαμηλή σε σίδηρο. Η πιθανότητες για εμφάνιση αναιμίας και πρόωρου τοκετού αυξάνονται για την μητέρα καθώς και το χαμηλό βάρος του εμβρύου κατά την γέννηση.

3.Διατροφή χαμηλή σε ψευδάργυρο. Αυξημένος κίνδυνός για εμβρυΐκές δυσπλασίες, και για ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα του εμβρύου.

4.Διατροφή χαμηλή σε ασβέστιο και φυλλικό οξύ. Ο κίνδυνος για επιτάχυνση της οστεοπόρωσης και για εμφάνιση αναιμίας αυξάνεται για την μητέρα καθώς υπάρχει η πιθανότητα για ελαττωμένη οστική πυκνότητα του εμβρύου και για διαταραχές του νευρικού σωλήνα στο έμβρυο.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε την αξία της ισορροπημένης διατροφής με σκοπό την  κάλυψη των αναγκών τις μητέρας σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Επιπρόσθετα η διατροφική υποστήριξη κατά την εγκυμοσύνη θα βοηθήσει την μητέρα στην διατήρηση και αύξηση ενός φυσιολογικού βάρους για την περίοδο της εγκυμοσύνης και θα έχει ως στόχο την επίτευξη της υγείας για την ίδια και το νεογέννητο βρέφος.

 

 

 

Επιστημονική Βιβλιογραφία:

1.Lagiou, P., L. Mucci, et al. (2005). “Micronutrient intake during pregnancy in relation to birth size.” European Journal of Nutrition 44(1): 52-9.
2.Kind, K. L., V. M. Moore, et al. (2006). “Diet around conception and during pregnancy–effects on fetal and neonatal outcomes.” Reproductive Biomedicine Online 12(5): 532-41.
3.Group, E. C. W. (2006). “Nutrition and reproduction in women.” Human Reproduction Update 12(3): 193-207.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*