Ενσυνείδητη Διατροφή – Mindful Eating

Ενσυνείδητη Διατροφή – Mindful Eating

mindful eating

Mindful eating – Ενσυνείδητη διατροφή

Το  mindfulness ( ενσυνειδητότητα) είναι η επίγνωση που αποκτούμε μέσα από την προσεκτική παρατήρηση σε κάθε τι που βιώνουμε κάθε στιγμή στο παρόν με καλοσύνη και θετική διάθεση χωρίς να ασκούμε κριτική. Κατά την πράξη της ενσυνειδητότητας η προσοχή εστιάζεται στις αισθήσεις του σώματος, των συναισθημάτων και των σκέψεων και στην αντίληψη του περιβάλλοντος με την παράλληλη δημιουργία θετικών συναισθημάτων όπως η καλοσύνη, η συμπόνια και η ενσυναίσθηση.

Η επίγνωση της κάθε στιγμής- mindfulness- διαμορφώνεται με 2 τρόπους:

 1. Με την χρήση του διαλογισμού όπου το άτομο χρησιμοποιεί συγκεκριμένες χρονικές στιγμές εντός της ημέρας για να κάνει την πρακτική του διαλογισμού και
 2. Μέσω ασκήσεων στην καθημερινή ζωή. Κατά την διάρκεια αυτών των ασκήσεων οι εκπαιδευόμενοι έχουν απόλυτη επίγνωση των συναισθήματων τους και των αισθήσεων τους στις καθημερινές τους δραστηριότητες όπως κατά την διάρκεια πρόσληψης τροφής.
  Έτσι μέσω των παραπάνω τεχνικών ενθαρρύνεται η επίγνωση και η κατανόηση των σωματικών αναγκών, όπως η πείνα και ο κορεσμός, με αποτέλεσμα να ελέγχονται καλύτερα σωματικές αντιδράσεις όπως η υπερφαγική συμπεριφορά που απορρέει από συναισθηματικό άγχος.
  Πολλές έρευνες έχουν παρουσιάσει πως προγράμματα βασιζόμενα στην ενσυνείδητη διατροφή είχαν θετικά αποτελέσματα στην μείωση της υπερφαγίας ( binge eating) και της συναισθηματικής κατανάλωσης τροφής (emotional eating) .

Βασικές αρχές της ενσυνείδητης διατροφής!

 1. Πάρτε 3 βαθιές ανάσες και ελέγξτε το στομάχι σας για σημάδια πείνας ή κορεσμού!
 2. Αξιολογήστε και εκτιμήστε το φαγητό σας!
 3. Φάτε αργά με ηρεμία!
 4. Ερευνήστε την πείνα σας κατά την διάρκεια του γεύματος, ειδικότερα στη μέση πριν τελειώσετε!
 5. Δώστε βάση στην σωστή μάσηση του γεύματος/σνακ σας!
 6. Απολαύστε το γεύμα/σνακ σας!

Βιβλιογραφία

KattermanSN, KleinmanBM, HoodMM, NackersLM, CorsicaJA. Mindfulness meditation as an intervention for binge eating, emotional eating, and weight loss: a systematic review. Eating Behaviors. 2014; 15: 197–204.

Carrière, K., Khoury, B., Günak, M. M., & Knäuper, B. (2017). Mindfulness-based interventions for weight loss: a systematic review and meta-analysis. Obesity Reviews.

Lynn Rossy (2016) The mindfulness-Based Eating Solution New Harbinger Publications

Κλείστε Ραντεβού

Θα χαρούμε πολύ να επικοινωνήσετε μαζί μας για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε τον διατροφικό στόχο σας!