Φρούτα και λαχανικά στην πρόληψη του καρκίνου

Διατροφή και καρκίνος

Η διατροφή μας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Πληθώρα ερευνών έχουν παρουσιάσει πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έχει συσχετιστεί με μειωμένη εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων παγκοσμίως και ειδικότερα στον Ελληνικό πληθυσμό.

Όσον αφορά τον καρκίνο 70% όλων των περιστατικών έχουν συσχετιστεί και με την διατροφή. Για παράδειγμα η υψηλή κατανάλωση λίπους έχει συσχετιστεί με τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ με καρκίνους του αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος και καρκίνο του ήπατος, και τέλος η μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών (που εμπεριέχονται κα ένα μεγάλο ποσοστό σε φρούτα, λαχανικά , ακατέργαστα δημητριακά, πολύσπορα προιόντα και όσπρια) με αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που μας προστατεύουν από τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου και ποιες είναι οι ουσίες που ευθύνονται για αυτό;

Το είδος των φρούτων και των λαχανικών που έχουν παρουσιάσει προστατευτικές ιδιότητες εναντίον της εμφάνισης καρκίνου είναι κατά κύριο λόγω όλα τα φρέσκα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή φρούτα. Ειδικότερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ντομάτες, τα καρότα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, το κρεμμύδι , το σκόρδο, το πράσο, η σόγια, το πορτοκάλι , το λεμόνι, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας τους σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε φυτικές ίνες μας βοηθούν στην διατήρηση της υγείας μας βοηθώντας στην πρόληψη του καρκίνου.

Τελικά πώς μπορούμε να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην διατροφή μας;

Πρόσφατες έρευνες έχουν παρουσιάσει πως η κατανάλωση 5 ή παραπάνω μερίδων από φρούτα και λαχανικά βοηθά στην καταπολέμηση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου. Μερικές ιδέες για να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων κα λαχανικών στην διατροφή μας είναι:

1.Δοκιμάστε ποικιλία φρούτων και λαχανικών καθημερινά μαζί με τα γεύματα σας ή ενδιάμεσα.
2.Καταναλώστε όσπρια και λαδερά στη διατροφή σας και μειώστε την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
3.Χρησιμοποιήστε φρέσκα φρούτα στα γλυκίσματα σας
4.Δοκιμάστε γιαούρτι ή ζελέ με φρέσκα φρούτα σαν ένα υγιές σνακ

 

 

 

Επιστημονική Βιβλιογραφία:

Department of Health (1998). Nutritional Aspects of the Development of Cancer. Norwich: The Stationary Office, United Kingdom.

Maynard, M., D. Gunnell, et al. (2003). “Fruit, vegetables, and antioxidants in childhood and risk of adult cancer: the Boyd Orr cohort.” Journal of Epidemiology and Community Health 57(3): 218-225.

Panagiotakos, D., C. Pitsavos, et al. (2003). Consumption of fruits and vegetables in relation to the risk of developing acute coronary syndromes; the CARDIO2000 case-control study. Nutrition Journal, 2(1): 2.

Steinmetz, K., A. & Potter, J., D. (1996). Vegetables, fruit, and cancer prevention: A review. Journal of the American Dietetic Association, 96, 1027-1039.

Μαρία Κουφάκη, MSc
Κλινικός διαιτολόγος- διατροφολόγος
Αριστούχος στην Διατροφή, Άσκηση και Δημόσια Υγεία

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*