Παιδική ηλικία και διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από την διατροφή μας βοηθούν στην διατήρηση  της υγεία μας καθώς και στην ανάπτυξη των οργάνων του σώματος μας κατά την περίοδο της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η εκπλήρωση των διατροφικών αναγκών θεωρείται απαραίτητη για την υγιή σωματική ανάπτυξη σε αυτές τις ηλικίες. Οι ανάγκες σε ενέργεια ανά κιλό σωματικού βάρους είναι υψηλότερες στην παιδική ηλικία αναλογικά με τις ενεργειακές ανάγκες κατά την ενήλικη ζωή. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφική εκπαίδευση που ξεκινά από το οικογενειακό περιβάλλον θεωρείται απαραίτητη για την διασφάλιση της υγείας και την πρόληψη της παχυσαρκίας στην εφηβική και ενήλικη ζωή.

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, αμυλώδης τροφές όπως ψωμί, πατάτες, δημητριακά πρωινού, ρύζι και ζυμαρικά καθώς και φρούτα και λαχανικά θεωρούνται απαραίτητες πηγές για την πρόσληψη βιταμινών και φυτικών ινών. Ειδικότερα η πρόσληψη βιταμίνης C από την κατανάλωση φρούτων, φυσικών χυμών και λαχανικών βοηθά την απορρόφηση του σιδήρου και είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η φυσιολογική πρόσληψη σιδήρου από την διατροφή  διασφαλίζει την διανοητική ανάπτυξη και την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος κατά την παιδική ηλικία  Έτσι, η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και η κατανάλωση λαχανικών και οσπρίων θεωρείται σημαντική για την επίτευξη των καθημερινών αναγκών σε σίδηρο. Τέλος η εκπλήρωση των αναγκών σε ασβέστιο θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη της οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή. Πηγές όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως η κατανάλωση τυριών και γιαουρτιού βοηθούν σημαντικά την εκπλήρωση των καθημερινών αναγκών σε ασβέστιο.

Η διατροφική εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική σε αυτήν την ηλικία τόσο από το οικογενειακό όσο και από το σχολικό περιβάλλον. Καθότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνεται στην Ελλάδα ( δυστυχώς η Κρήτη κατέχει τα πρωτεία σε παχύσαρκα παιδιά ηλικίας 13-17 ετών), η ισορροπημένη διατροφή που στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, αμυλούχων προϊόντων, οσπρίων, γαλακτοκομικών, λευκού κρέατος, ψαριών και μονοακόρεστων λιπαρών, όπως το ελαιόλαδο, καθώς και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τροφών πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και των νοσημάτων που επιφέρει.
Τέλος παράλληλα με την ισορροπημένη διατροφή, η προώθηση της συστηματικής φυσικής δραστηριότητας και άσκησης βοηθά την σωματική ανάπτυξη, την διατήρηση της υγείας και πάνω από όλα εντάσσει τα παιδιά σε υγιής συνήθειες που θα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή και θα βοηθήσουν στην διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Επιστημονική βιβλιογραφία

Hendricks, KM,  Duggan, C,  & Walker, WA (2000). Εγχειρίδιο Παιδικής Διατροφής. Εκδόσεις Παρισιανού.

Briony, T (2002) Manual of Dietetic Practice. Blackwell Publishing

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*