Συμβουλές για υγιεινή διατροφή

υγιεινή διατροφή

1.Φρούτα και λαχανικά (1/3 του πιάτου).
Κύρια πηγή → Υδατανθράκων
Μας προσφέρουν : Βιταμίνη C, φυλλικό οξύ, σελήνιο και καροτίνη και φυτικές ίνες →

Προστασία από καρκίνο & καρδιαγγειακά νοσήματα..
Πώς να τα εντάξω στην διατροφή μου; Προσθέστε στο 1/3 του πιάτου σας σαλάτα της αρεσκείας σας, χρησιμοποιήστε ένα φρούτο/χυμό για σνακ στο ενδιάμεσο, χρησιμοποιήστε τα λαχανικά σε ελληνικές συνταγές (πχ σε λαδερά φαγητά, φαγητά με ρύζι).

υγιεινή διατροφή2.Ψωμί, δημητριακά, πατάτες (1/3 του πιάτου).
Κύρια πηγή → Υδατανθράκων
Μας προσφέρουν : Βιταμίνες συμπλέγματος Β, φυτικών ινών, πρωτεΐνης και σιδήρου (όσπρια) → Προστασία από καρκίνο του παχέως εντέρου και ‘τροφή’ για το μυΐκό μας σύστημα..
Πώς να τα εντάξω στην διατροφή μου; Προσθέστε στο 1/3 του πιάτου σας ζυμαρικά, πατάτες, όσπρια ή ψωμί. Προτιμήστε πολύσπορα προϊόντα ή προϊόντα ολικής αλέσεως  τα  οποία βοηθούν στον κορεσμό και στην αύξηση των φυτικών ινών στην διατροφή μας.

3.Γάλα και γαλακτοκομικά (1/6 του πιάτου)
Κύρια πηγή → Πρωτεϊνών-Ασβεστίου
Μας προσφέρουν : Πρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνες Α, D και Β2 (ριβοφλαβίνη) → Προστασία των οστών/δοντιών, σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, σωστή λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος και οράσεως..
Πώς να τα εντάξω στην διατροφή μου; Επιλέξτε γάλα και γαλακτοκομικά 0-2% στην διατροφή σας καθώς και τυριά με χαμηλά λιπαρά στα γεύματα σας.

4.Κρέας, ψάρι και όσπρια (1/6 του πιάτου)
Κύρια πηγή → Πρωτεϊνών-Σιδήρου
Μας προσφέρουν : Πρωτεΐνη, σίδηρο, βιταμίνες συμπλέγματος Β, ψευδάργυρο και μαγνήσιο → Βοηθούν την  ισορροπημένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και την ανάπτυξη και δόμηση των μυΐκών ιστών του σώματος.
Πώς να τα εντάξω στην διατροφή μου; Χρησιμοποιήστε περισσότερο ψάρι –ειδικά λιπαρό ψάρι όπως σολομό, σαρδέλα και σκουμπρί-, όσπρια και λευκό κρέας (γαλοπούλα, κοτόπουλο, κουνέλι, λαγό) στην διατροφή σας και μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) 1 φορά την εβδομάδα.

5.Τροφές υψηλές σε λίπος και ζάχαρη (1/12 του πιάτου)
Κύρια πηγή → Λίπους και ζάχαρης
Μας προσφέρουν : Τα λίπη αποτελούν συστατικό της κυτταρικής μεμβράνης, μας παρέχουν τα απαραίτητα λιπαρά οξέα βοηθώντας την μεταφορά των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,E,K).
Πώς να τα εντάξω στην διατροφή μου; Χρησιμοποιήστε αυτές τις τροφές με μέτρο στην διατροφή σας. Προτιμήστε το ελαιόλαδο σε μέτριες ποσότητες στην μαγειρική σας λόγω τις καλής ποιότητας λιπαρών οξέων (μονοακόρεστα λίπη) και της καρδιοαγγειακής προστασίας  που προσφέρει. Χρησιμοποιήστε τροφές πλούσιες σε ζάχαρη (γλυκίσματα, παγωτά, κέικ, μπισκότα, σοκολάτα κτλ) με μέτρο μέσα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*