Θερμίδες σε ελληνικά μενού

Η επιπτώσεις της αναγραφής των θερμίδων στα  μενου των ελληνικών εστιατορίων για την δημόσια υγεία των Ελλήνων πολιτών.
Η παχυσαρκία αυξάνεται παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ελλάδα πρόσφατες έρευνες παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά σε γυναίκες και άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών.

Πολλές προσπάθειες  καταβάλλονται  παγκοσμίως για την πρόληψη της νόσου, προβάλλοντας την ισορροπημένη διατροφή και την συστηματική άσκηση  ως το μοναδικό ¨ μέσο¨  για την διατήρηση ενός υγιές βάρους και τη προώθηση της υγείας και ευεξίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, καθιερώθηκε πρόσφατα η αναγραφή των θερμίδων σε όλα τα εστιατόρια των Ηνωμένων Πολιτειών, με σκοπό την διατροφική ενημέρωση, την πρόληψη και την θεραπεία της παχυσαρκίας η οποία όπως γνωρίζουμε υφίσταται σε αυξημένα ποσοστά στην Αμερική.
Ποιές θα μπορουσαν να είναι λοιπον οι θετικές και οι αρνητικές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία με την εφαρμογή της  προβολής των θερμίδων στα μενού των εστιατοριων; Εξετάζοντας την θετική πλευρά  μίας τέτοιας προσπάθειας θα μπορουσαμε να πούμε πως η διατροφική ενημέρωση και η γνώση των θερμίδων των φαγητών θα μπορουσε βοηθήσει πολλούς ανθρώπους στην επιλογή ποιό υγεινών γευμάτων, με σκοπό την μείωση της πρόσληψης των λιπαρών τροφών  και ενδεχομένος την  πρόληψη της παχυσαρκίας. Είναι όμως τελικά  μόνο η άγνοια των θερμίδων αυτο που καθιστά την Ελλάδα σε υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας  σε παιδιά και σε ενήλικες πανευρωπαικά ; Αν αναλογιστουμε πως η παχυσαρκία οφειλεται σε κακή διατροφική εκπαιδευση και σε μείωση της φυσικής δραστηριότητας θα απαντουσαμε όχι.

Αλλο ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι οι πρόληψη των διατροφικών διαταραχών. Πρόσφατες έρευνες παρουσιάζουν πως άτομα με διατροφικές διαταραχές θυμουνται επακριβώς τις θερμιδες των φαγητών ώστε να μην ξεπερνουν το ¨ιδσανικό¨για αυτους όριο ( όπως σε καταστάσεις νευρικής ανορεξίας όπου οι θερμίδική πρόσληψη είναι πολύ χαμηλή) ή τα τεινουν πρός υπερκατανάλωση καθώς χρησιμοποιούν προόντα με χαμηλες΄θερμίδες που δεν ¨παχαίνουν¨ ( νευρική βουλιμία ή υπεργαφία). Μήπως η καθιέρωση σε προβολή θερμίδων θα είχε αρνητικό αντικτητο σε αυτες  τις κατηγορίες ατομων; Κλεινοντας λοιπον θα ήταν καλό να θυμόμαστε πως η σωστή διατροφική εκπαίδευση  και συμπεριφορά η οποια ξεκινά απο την οικογένεια ή διαμορμόνεται στην πορεία με την σωστή συνεργασία με ένα κλινικό διαιτολογο-διατροφολόγο  ειναι ο μοναδικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*