Βιογραφικό

Βιογραφικό

μαρια κουφακη διαιτολογικό κέντρο μαρούσι

Ονομάζομαι Μαρία Κουφάκη και γεννήθηκα στην Αθήνα στις 18 Μαϊου 1977. Το 1996 αποφοίτησα από το Αρσάκειο Τοσίτσειο Σχολείο και στη συνέχεια το 2001 ξεκίνησα τις σπουδές μου στην Μεγάλη Βρετανία φοιτώντας στο αντικείμενο της Διαιτολογίας στο Robert Gordon University στο Aberdeen της Σκωτίας και αποκτώντας τον πανεπιστημιακό μου τίτλο ως Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος B.Sc. (Hons) Clinical Nutrition & Dietetics with State Registration in Dietetics το 2004. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου  στα πλαίσια της πρακτικής  μου άσκησης σε πολλά νοσοκομεία της Μεγάλης Βρετανίας ασχολήθηκα με την διατροφική υποστήριξη σε υγιή άτομα στα διάφορα στάδια της ζωής (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση, παιδική διατροφή) και σε άτομα με κλινικές παθήσεις όπως παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα, νοσήματα του γαστρεντερικού και σε ασθενείς με καρκίνο.

 

Στην πορεία, το 2004 συνέχισα την εκπαίδευση μου με μεταπτυχιακές σπουδές στο Bristol της Μ. Βρετανίας στο Bristol University από όπου αποφοίτησα το 2006 εξειδικευόμενη στη Διατροφή, Άσκηση και Δημόσια Υγεία αποκτώντας τον μεταπτυχιακό τίτλο (M.Sc. Nutrition, Physical Activity & Public Health) με αριστείο (Distinction level A), ενώ παράλληλα διακρίθηκα με έπαινο για την μαθητική μου απόδοση (Βest Student Award, University of Bristol). Το 2006 δημοσίευσα την εργασία μου στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διατροφής-Διαιτολογίας με τίτλο: «Εικόνα σώματος, αυτοσεβασμός και περιοριστική κατανάλωση φαγητού σε ένα Eλληνικό γυναικείο πληθυσμό που ακολουθεί ένα διαιτολογικό πρόγραμμα».

To ενδιαφέρον μου για την ψυχολογία της διατροφής ξεκίνησε στις μεταπτυχιακές μου σπουδές όπου ασχολήθηκα με την κινητοποιητική συνέντευξη (Motivational Interviewing) και στην συνέχεια το 2006 παρακολούθησα και αποφοίτησα με επιτυχία τον διετή κύκλο σπουδών στα ΙΕΚ Ακμή με θέμα “Δεξιότητες συμβουλευτικής και θεραπευτικές προσεγγίσεις” (Professional Certificate in Counseling & Counseling Skills), τις οποίες και εφαρμόζω στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς. Παράλληλα ασχολούμαι με την πρακτική της Ενσυνείδητης Διατροφής (Mindful Eating) και της Διαισθητικής Διατροφής ntuitive Εating), καθώς θεωρώ πως οι αρχές τους είναι βασικό θεμέλιο στην επιτεύξη της ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς και στην αντιμετώπιση και θεραπεία της παχυσαρκίας και της επεισοδιακής υπερφαγίας (binge-eating disorder).

Έχω εργαστεί ως “Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής” στο νοσοκομείο “Υγεία” από το 1999-2000 και από το 2006 εργάζομαι ως Κλινικός Διαιτολόγος στο διαιτολογικό κέντρο DietMet, που διατηρώ στο Μαρούσι. Είμαι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδος, της Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος και μέλος της εθελοντικής ομάδας διαιτολόγων: «Ειδικοί Διαχείρησης Βάρους» του Πανελληνίου Διαιτολογικού Συλλόγου με σκοπό την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διαχείρησης βάρους και πρόληψης της παχυσαρκίας και συναφών νοσημάτων. Στο παρελθόν έχω ασχοληθεί με την διδασκαλία του μαθήματος Διατροφή-Διαιτολογία στα ΙΕΚ Δομή καθώς παράλληλα είχα αναλάβει την διατροφική υποστήριξη σε άτομα με ειδικές ανάγκες στο οικοτροφείο «Αθηνά» της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας. Έχω δραστηριοποιηθεί στον τομέα της Δημόσιας Υγείας όντας υπεύθυνη διαιτολόγος για τον δήμο Αμαρουσίου στο Ευρωπαΐκό πρόγραμμα “Παιδιατροφή Epode” με στόχο την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας. Παράλληλα έχω συγγράψει άρθρα διατροφής-διαιτολογίας σε διάφορες εφημερίδες όπως Τύπος Προαστείων, Αμαρυσία, Κηφισιά, Healthandstyle, Medweek κ.α.καθώς έχω συμμετάσχει κατά καιρούς σε διάφορές τηλεοπτικές εκπομπές για να αναλύσω διατροφικά θέματα. Παρακολουθώ συνεχώς και συμμετάσχω σε συνέδρια και ημερίδες για θέματα διατροφής και θέματα ψυχολογίας πάνω στην διατροφική συμπεριφορά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στον ελεύθερο χρόνο μου αρέσει να  ασχολούμαι με το mindfulness, να γυμνάζομαι, να κάνω ποδηλασία και snowboarding καθώς και να περνώ δημιουργικά τον χρόνο μου με τις δίδυμες κόρες μου, την οικογένεια μου και τους φίλους μου!

Θα χαρώ πολύ να σας βοηθήσω να βελτιώσετε την διατροφή σας  και να πετύχετε τον στόχο σας με εύκολο και ευχάριστο τρόπο, αλλάζοντας τη συμπεριφορά σας και υιοθετώντας μια θετικότερη στάση ζωής!